Het Brandweermuseum Hellevoetsluis ontvangt haar bezoekers naast de vaste collectie ook met o.a. de exposities 'Jan van der Heijden' en 'Van Klepperman tot Centralist'. De 'Tijdlijn’ laat de Geschiedenis van het Brandweermuseum Hellevoetsluis vanaf 1916 zien.
Op 29 Maart 2024 als ons museum weer open gaat voor het nieuwe seizoen, dan is er een nieuwe tentoonstelling gemaakt welke op de plaats is gekomen van de adembescherming.
Museumdirecteur Ben Janssen (links) en museummedewerker Martin Chrispijn in een gedeelte van de expositie over het Nederlandse USAR-team, die vanaf zaterdag 30 maart in het Brandweermuseum Hellevoetsluis te zien is. foto's van © Arie Kievit
Ze haalden vorig jaar nog twaalf mensen levend onder het puin vandaan: deze expositie laat zien hoe bij een ramp of ongeval, waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, komen ze in actie: de mannen en vrouwen van USAR. Binnenkort zijn in het Brandweersmuseum Hellevoetsluis de voorwerpen te zien waarmee ze al veel mensenlevens hebben gered. Het nieuwe museumseizoen gaat zaterdag 30 maart van start.
Janet van Klink 21-03-24, correspondent AD
De beelden van de verwoestingen van rampen zullen velen nog op het netvlies staan. Sinds 2003 schiet het Nederlandse Urban Search And Rescue-team daarbij in binnen- én buitenland te hulp. Zo gebeurde dat in 2023 nog. Twaalf mensen kon het USAR-team na de verwoestende aardbevingen in Turkije nog levend onder het puin vandaan halen. Nog nooit redde USAR uit Nederland zoveel mensen na een aardbevingen.
Een satelliettelefoon, verschillende kledingstukken, zoekapparatuur om slachtoffers onder het puin te vinden, een betonslijper om bij het slachtoffer te komen, een reddingsbrandcard en nog tientallen andere voorwerpen: daarmee gebeurde dat allemaal. De objecten van de zoek- en reddingsoperaties worden in het Brandweermuseum Hellevoetsluis tentoongesteld.
Veel brandweermensen worden ingezet bij USAR en komen ook uit de omgeving van Rotterdam
Provisorisch toilet
De USAR-teamleden die naar de rampgebieden worden ingevlogen, werken in hun dagelijks leven bij de Brandweer, de Ambulancedienst, de Nationale Politie, Defensie of het Medisch Centrum Haaglanden. De expositie, waarvoor de puntjes op de i worden gezet, was dan ook een al wat langer gekoesterde wens van het museum in de Hellevoetse vesting. ,,Veel brandweermensen worden ingezet bij USAR’’, legt museumdirecteur Ben Janssen uit. ,,Ze komen ook uit de omgeving van Rotterdam.’’
Het brandweermuseum heeft al een rijke verzameling brandbestrijdingsmiddelen, van de primitiefste middelen van rond 1550 tot moderne middelen van nu. Allemaal te bewonderen op de permanente tentoonstelling van het museum, dat vorig jaar zestig jaar in Hellevoetsluis gevestigd was. De laatste jaren waren er zo’n zevenduizend bezoekers per seizoen.
De expositie, die teamleden van USAR hebben ingericht, laat nu dus een andere kant van het werk van brandweermensen zien. ,,We hebben bewust gevraagd om voorwerpen die we in het museum nog niet aan bezoekers laten zien’’, aldus museummedewerker en oud-brandweerman Martin Chrispijn.
USAR gaat naar rampgebieden. De expositie laat goed zien dat ze daar zelfredzaam moeten zijn ,,USAR gaat naar rampgebieden. De expositie laat goed zien dat ze daar zelfredzaam moeten zijn’’, vervolgt Chrispijn. Hij wijst naar een opvallend tentje met een zak erin: een provisorisch toilet. Ook zijn er slaaptenten en kook- en eetgerei tentoongesteld. ,,Pallets worden gebruikt om materieel in te doen. Daar is daarna een bank van gemaakt. Het hout wordt dus nuttig hergebruikt.’’
Honderdjarig bestaan
Vrijdag 29 maart wordt de expositie geopend door de plaatsvervangend commandant van USAR. Een dag later begint, na een winterstop, het nieuwe museumseizoen en is iedereen welkom. ,,Alle actieve brandweermensen uit de 25 regio’s in heel Nederland mogen dit seizoen gratis naar binnen’’, vertelt Janssen.
Deze expositie zal ook volgend seizoen nog te zien zijn.
In 2026 wil het museum in een nieuwe tentoonstelling bij iets anders stilstaan: zijn honderdste verjaardag. Het brandweermuseum, toen nog in het Catharijneconvent in Utrecht, opende in 1926.
Jan van der Heijden
De expositie 'Jan van der Heijden' laat de bezoeker kennismaken met de ‘Leonardo van de Lage Landen’.
Uit roeping was hij tekenaar, graveur en glazenier; om op jongere leeftijd in zijn onderhoud te kunnen voorzien, heeft hij lijsten gemaakt; natuurkundige, technisch uitvinder, bouwkundige en brandbestrijder met groot organisatorisch vermogen.
Zijn kennis en vaardigheden hebben bijzondere uitvindingen opgeleverd en van zijn visie op het blussen wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruik gemaakt.
Van Klepperman tot Centralist
Tot in de 17e eeuw dacht men dat er tegen brand weinig te doen was. Je kon maar beter bidden en hopen dat de wind ging draaien of dat het ging regenen. Toch zijn er in de loop der tijden belangrijke oplossingen bedacht om bij brand zo snel mogelijk te alarmeren en te proberen erger te voorkomen. Bij de expositie "Van klepperman tot centralist" kunt u aan de hand van objecten en foto's de ontwikkeling van de alarmering zien waarbij er een belangrijke rol is weggelegd voor klepperman en centralist.
Tijdlijn Brandweermuseum Hellevoetsluis
De tijdlijn laat de complete en omvangrijke geschiedenis van het Brandweermuseum Hellevoetsluis vanaf 1916 tot heden zien. Door middel van digitale presentaties, documenten en collectiestukken krijgt u als bezoeker een goed beeld te zien van de beginfase, de geschiedenis tijdens WO II, de nieuwe start en het haast 60 jaar lange succes van hetBrandweermuseum in Hellevoetsluis. Deze presentatie en expositie bevindt zich in de Museumbar